Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

Tort waniliowo-cytrynowy Tort waniliowo-cytrynowy zdjęcie

Składniki do przygotowania ciasta Tort waniliowo-cytrynowy na święta

Ciasto: 1 szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 6 jajek, 1 i 1/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: 2 kostki miękkiego masła, szklanka cukru, 3 jajka, 2 opakowania cukru waniliowego, sok z jednej cytryny;

Do nasączenia: kieliszek czystej wódki i łyżka cukru;

Do dekoracji gotowe różyczki i listki z płatka waflowego

 

Zdjęcie ciasta: Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

 

Przygotowanie ciasta Tort waniliowo-cytrynowy na święta

Jajka na torta waniliowo-cytrynowego umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodaj żółtka i dalej ubijając dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wylej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ciasto - Tort waniliowo-cytrynowego na święta - należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy Tort waniliowo-cytrynowy na święta - ostygnie, przekrój na 3 krążki. Do nasączenia ciasta Tort waniliowo-cytrynowego - przygotuj 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, kieliszek wódki, łyżeczkę cukru, wszystko połącz i wymieszaj, ostudź.

Na krem do torta Tort waniliowo-cytrynowego na święta:

wbij jajka do misy i ubijaj na parze, aż masa będzie gęsta, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Masło utrzyj w makutrze i dodawaj do niego po łyżce masy jajecznej. Ucieraj do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę i uzyskasz krem waniliowy. Odłóż połowę kremu do osobnej miseczki, do pozostałej części dodaj sok z cytryny i wyrób na jednolity krem.

Krążek ciasta Tort waniliowo-cytrynowego nasącz przygotowanym ponczem, przełóż kremem waniliowym, nałóż drugi krążek torta, nasącz i posmaruj kremem cytrynowym, nałóż trzeci krążek torta - wierzch tortu - nasącz i posmaruj kremem waniliowym, boki kremem cytrynowym.

Tort waniliowo-cytrynowy Tort waniliowo-cytrynowy zdjęcie

Udekoruj Tort waniliowo-cytrynowy na święta pozostałym kremem i gotowymi różami z wafla.

Tort waniliowo-cytrynowy Tort waniliowo-cytrynowy zdjęcie

Zobacz w menu przepisy na podobne ciasta do: Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki