Tort czekoladowy - składniki, przepis, przygotowanie smacznego ciasta

 Tort czekoladowy - składniki, przepis, przygotowanie smacznego ciasta

Tort czekoladowy Tort czekoladowy zdjęcie

Składniki do przygotowania ciasta: Tort czekoladowy

Ciasto na Tort czekoladowy:

1 szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 6 jajek, 1 i 1/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia

Krem na Tort czekoladowy:

2 kostki miękkiego masła, szklanka cukru, tabliczka czekolady deserowej, 3 jajka, cukier waniliowy; do nasączenia kieliszek czystej wódki, połówki orzechów włoskich i wiórki kokosowe do przybrania, tabliczka czekolady deserowej na polewę

 

 

zdjęcie potrawy: Tort czekoladowy - przepis składniki, przygotowanie

 

 zdjęcie potrawy: Tort czekoladowy - przepis składniki, przygotowanie

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie Tortu czekoladowego

Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodaj żółtka i dalej ubijając dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wylej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, przekrój na 3 krążki. Do nasączenia ciasta przygotuj 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, kieliszek wódki, łyżeczkę cukru, wszystko połącz i wymieszaj, ostudź. Na krem: rozpuść w rondelku 1 tabliczkę czekolady z 1 łyżką wody przegotowanej i ostudź. Wbij jajka do misy i ubijaj na parze, aż masa będzie gęsta, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj porcjami rozpuszczoną czekoladę. Masło utrzyj w makutrze i dodawaj do niego po łyżce masy jajeczno-czekoladowej. Ucieraj do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę i uzyskasz krem czekoladowy. Krążek ciasta nasącz przygotowanym ponczem, przełóż kremem czekoladowym, nałóż drugi krążek, nasącz i posmaruj kremem, nałóż trzeci - wierzch tortu - nasącz i posmaruj kremem, nie zapomnij posmarować również boków. Wierzch tortu polej roztopioną czekoladą, udekoruj orzechami i posyp wiórkami kokosowymi.

Tort czekoladowy to wyjątkowy smakołyk, szczególnie gdy jest przygotowany z dobrych jakościowo składników przez zaangażowanego kucharza :).

Tort czekoladowy Tort czekoladowy zdjęcie

Zobacz w bocznym menu potraw - podobne przepisy kulinarne do: Tort czekoladowy - składniki, przepis, przygotowanie smacznego ciasta

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki