Liście paproci

Liście paproci Liście paproci zdjęcie

Składniki do przygotowania ciastek Liście paproci wielkanocne

2 szklanki mąki,

4 żółtka,

4 łyżki śmietany,

kieliszek spirytusu,

1/2 kg smalcu do smażenia,

cukier puder,

cukier waniliowy

Liście paproci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie wypieków Liście paproci na Wielkanoc

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie. Wbij żółtka, wlej śmietanę i spirytus. Wyrób na jednolitą masę tak, aby po przekrojeniu widać było pęcherzyki powietrza. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aby wypoczęło. Następnie podziel na 3 porcje i rozwałkuj na cieniutkie placuszki. Pokrój je nożem na paski szerokości 4 cm i długości 12 cm. Paski natnij w kilku miejscach po dłuższych brzegach.

Rozgrzej w rondlu smalec i smaż z obydwu stron po kilka liści. Wykładaj Liście paproci na ręcznik papierowy, a gdy obsiąkną z tłuszczu, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Liście paproci Liście paproci zdjęcie

 

Ze względu na swój kształt Liście paproci idealnie nadają się na stół wielkanocny.

Liście paproci Liście paproci zdjęcie

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki