Gałązki z chrustu na karnawał

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki do przygotowania potrawy Gałązki z chrustu na karnawał

2 szklanki mąki,

4 żółtka,

2 łyżki śmietany,

kieliszek spirytusu,

1/2 kg smalcu do smażenia,

cukier puder

 

Gałązki z  
				chrustu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie Gałązki z chrustu na karnawał

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie. Wbij żółtka, wlej śmietanę i spirytus. Wyrób na jednolitą masę tak, aby po przekrojeniu widać było pęcherzyki powietrza. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aby wypoczęło. Następnie podziel na 3 porcje i rozwałkuj na cieniutkie placuszki. Pokrój je nożem na paski szerokości 3 cm i długości 12 cm. Paski natnij w kilkunastu miejscach po dłuższych brzegach.

Rozgrzej w rondlu smalec i smaż z obydwu stron po kilka Gałązki z chrustu na karnawał.

Zarumienione wykładaj na ręcznik papierowy, a gdy obsiąkną z tłuszczu, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Gałązki z chrustu na karnawał to staropolskie karnawałowe specjały - smacznego.