Faworki babuni - karnawałowe smażone ciasteczka

Faworki babuni Faworki babuni zdjęcia

Składniki do przygotowania wypieku: Faworki babuni - karnawałowe smażone ciasteczka

2 szklanki mąki,

5 żółtek,

1 łyżeczka cukru,

2 łyżki gęstej śmietany,

1 łyżeczka octu,

1/2 litra oleju do smażenia,

cukier puder,

cukier waniliowy

Faworki babuni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie Faworki babuni - karnawałowe smażone ciasteczka

Z mąki, żółtek, cukru, śmietany i octu zagnieć ciasto. Wyrób na jednolitą masę, a potem bij ciasto wałkiem tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aby wypoczęło. Następnie podziel na 2 porcje i rozwałkuj na cieniutkie placuszki. Pokrój je nożem na paski szerokości 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie. Przewlecz jeden koniec każdego kawałka przez środkowe nacięcie.

Faworki babuni Faworki babuni zdjęcia

 

Rozgrzej w rondlu olej i smaż z obydwu stron po kilka faworków. Zarumienione Faworki babuni - karnawałowe - smażone ciasteczka - wykładaj na ręcznik papierowy, a gdy obsiąkną z tłuszczu, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Faworki babuni Faworki babuni zdjęcia

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a