Chruściane słoneczka - karnawałowe, tradycyjne ciastka z dżemem

Chruściane słoneczka Chruściane słoneczka zdjęcie

Składniki do przygotowania wypieków: Chruściane słoneczka - karnawałowe, tradycyjne ciastka z dżemem

1,5 szklanki mąki pszennej,

2 żółtka,

1 jajko,

2 łyżki śmietany,

łyżka cukru pudru,

kieliszek spirytusu,

3/4 litra oleju do smażenia,

2 łyżki dżemu truskawkowego

Chruściane  
				słoneczka

 

 

 

 

 

 

 

 zdjęcie potrawy: Chruściane słoneczka - karnawałowe ciastka z dżemem 

 

Przygotowanie potrawy tradycyjnej Chruściane słoneczka - karnawałowe ciastka z dżemem

Mąkę i cukier puder przesiej przez sito na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie. Wbij żółtka, jajko, wlej śmietanę i spirytus. Zagnieć na jednolitą masę. Ciasto odstaw na 20 minut, aby wypoczęło. Następnie podziel na 2 porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wytnij koła, nożem lub radełkiem paski 1x3 cm. Do brzegów koła przylep po 5-6 pasków w równych odstępach od siebie tak aby utworzyć słoneczko z promyczkami.

Ostrożnie wkładaj na rozgrzany olej i zarumień z obudwu stron. Wykładaj Chruściane słoneczka - karnawałowe, tradycyjne ciastka z dżemem - na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z tłuszczu.

Chruściane słoneczka Chruściane słoneczka zdjęcie

 

Następnie przełóż słoneczka na talerz, z dżemu zrób oczka i usta. Tak podanym przysmakiem sprawisz dużo radości swoim dzieciom.

Chruściane słoneczka Chruściane słoneczka zdjęcie

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki