Chruściane róże karnawałowe

Chruściane róże karnawałowe Chruściane róże karnawałowe zdjęcie

Składniki do przygotowania potrawy Chruściane róże karnawałowe

1,5 szklanki mąki pszennej,

1 jajko,

2 żółtka,

2 łyżeczki cukru,

2 łyżki spirytusu lub octu,

1 łyżka śmietany,

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

tłuszcz do smażenia,

cukier puder do posypania,

łyżka dżemu truskawkowego

Chruściane róże

 

 

 

 

 

 

 

 

 zdjęcie potrawy: Chruściane róże karnawałowe

 

Przygotowanie przysmaku karnawałowego: Chruściane róże karnawałowe

Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, jajka, żółtek, cukru, spirytusu i śmietany dokładnie wyrób ciasto (jeśli jest za rzadkie trzeba dodać mąki). Odstaw na 30 min aby wypoczęło. Następnie rozwałkuj na cienkie placki. Wykrawaj z nich krążki o trzech różnych średnicach, np. 5 cm, 4 cm, 3 cm. Każdy krążek natnij na obwodzie w pięciu równych odstępach. Środek największego i średniego krążka posmaruj białkiem, a następnie nałóż wszystkie trzy na siebie (od największego do najmniejszego) i lekko dociśnij pośrodku palcem.

Chruściane róże karnawałowe Chruściane róże karnawałowe zdjęcie

 

Róże włóż na rozgrzany tłuszcz w głębokiej patelni płatkami do dołu. Zarumień na jasnozłoty kolor, wyjmij Chruściane róże karnawałowe na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu. Posyp Chruściane róże karnawałowe cukrem pudrem, a na środek nałóż odrobinę dżemu.

Chruściane róże karnawałowe Chruściane róże karnawałowe zdjęcie

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki