Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

 

Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

Sernik wiedeński Sernik wiedeński zdjęcie

Składniki do przygotowania ciasta Sernik wiedeński

1 kg tłustego,

świeżego białego sera,

10 jajek,

30 dag masła lub margaryny,

40 dag cukru pudru,

opakowanie cukru waniliowego,

2 łyżki masła,

2 łyżki tartej bułki,

szczypta soli,

2 łyżki rodzynek,

2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Sernik wiedeński

 

 

zdjęcie ciasta: Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Sernik wiedeński

Tortownicę wysmaruj masłem i obficie obsyp bułką tartą. Ser dwa razy przekręć przez maszynkę. Masło utrzyj na pulchną masę i dodawaj stale ucierając żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i ser. Z białek ubij sztywną pianę. Połowę piany wyłóż na masę serową i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę piany, sól oraz opłukane rodzynki i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Masę delikatnie wymieszaj, włóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Gdyby wierzch sernika zbyt mocno się rumienił należy przykryć go pergaminem.

Sernik wiedeński Sernik wiedeński zdjęcie

Po upieczeniu delikatnie wyjmij, ostudź i polukruj.

Sernik wiedeński Sernik wiedeński zdjęcie

Zobacz podobne przepisy kulinarne do: Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki