SERNIKI TRADYCYJNE PRZEPISY, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

SERNIKI TRADYCYJNE PRZEPISY, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE

 

Sernik - staropolski smak - tradycyjne smakołyki

Mamy kilka rodzajów sernika: pieczony, gotowany lub na zimno. Jest sprawą oczywistą, że podstawowym składnikiem sernika jest minimum dwukrotnie zmielony biały tłusty ser lub twarożek homogenizowany. Równie ważny dla jakości sernika jest spód ciasta. Serniki mają najczęściej jako spód ciasto kruche, gdy sernik pieczemy; herbatniki lub biszkopty, gdy przygotowujemy sernik na zimno; wafle, herbatniki lub gotowy kruchy spód na sernik gotowany.  

Serniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Serniki nie są moim ulubionym ciastem, szczególnie serniki na zimno. Ale gdy sernik jest wykonany według dobrego przepisu, ze smacznych składników - z przyjemnością spożywam sernik, np. wraz z poranną kawą. Oto nasze przepisy, składniki i sposoby przygotowania - serniki poswojsku: