Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

Rolada orzechowa Rolada orzechowa

Składniki

Ciasto: 4 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 4 łyżki cukru Krem: 1 litr mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 opakowania cukru waniliowego, kostka masła, kieliszek wódki, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie

Całe jajka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami wsyp mąkę, nie przerywając ubijania. Na koniec dodaj orzechy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyjmij je na ściereczkę spodem do góry, usuń papier i szybko zwiń razem ze ściereczką. Pozostaw do ostygnięcia. 1/2 litra mleka zagotuj, w drugiej części rozrób mąkę ziemniaczaną i pszenną, wlej do gotującego się mleka, mieszaj, zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Do zimnej masy dodaj masło i kieliszek wódki, zmiksuj. Jajka ubij na parze z cukrem, dodaj do masy budyniowej. Ponownie zmiksuj.

Rolada orzechowa Rolada orzechowa

Biszkopt delikatnie rozwiń, posmaruj masą budyniową (zostaw 3 łyżki do dekoracji) i ponownie zwiń. Wierzch udekoruj budyniem wyciśniętym ze szprycy i kawałkami owoców.

Rolada orzechowa Rolada orzechowa

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a