Rolada królewska na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Rolada królewska na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta

 

Składniki do przygotowania przepisu Rolada królewska na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta

Ciasto: 4 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki dżemu porzeczkowego Krem: 400 ml śmietanki 30%, 2-3 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fix

 

zdjęcie ciasta: Rolada królewska na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta Rolada królewska na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta

 

 

Przygotowanie ciasta Rolada królewska na Wigilię przygotowanie rolady na święta

Żółtka na roladę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na puszystą pianę delikatnie połącz z żółtkami.

Przygotowując roladę - porcjami wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, nie przerywając ubijania. Ciasto - roladę - przełóż do blachy wyłożonej natłuszczonym pergaminem.

Wwstaw roladę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45-55 minut.

Wyjmij roladę na ściereczkę spodem do góry, usuń papier i szybko zwiń razem ze ściereczką.

Pozostaw roladę do ostygnięcia.

Cukier puder przesiej ze śmietan-fix. Wsyp do śmietany i miksuj do uzyskania puszystej masy.

Roladę - ciasto - delikatnie rozwiń, posmaruj dżemem, następnie masą śmietanową i ponownie zwiń.

Wierzch rolady posyp cukrem pudrem.

 

Zobacz podobne przepisy na ciasta do: Rolada królewska na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta