Rolada kawowa świąteczna składniki przepis przygotowanie rolady na Wigilię

Rolada kawowa świąteczna składniki przepis przygotowanie rolady na Wigilię

Rolada kawowa Rolada kawowa

Składniki do przygotowania ciasta Rolada kawowa świąteczna przygotowanie rolady na Wigilię

Ciasto na Roladę kawową:

4 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mielonej kawy, 3 łyżki cukru, małe opakowanie cukru waniliowego Krem: tabliczka deserowej czekolady, łyżeczka rozpuszczalnej kawy, 3 łyżki cukru pudru, kostka masła, łyżka rumu

 

Zdjęcie ciasta na święta: Rolada kawowa świąteczna składniki przepis przygotowanie rolady na Wigilię Rolada kawowa świąteczna składniki przepis przygotowanie rolady na Wigilię

 

Przygotowanie ciasta Rolada kawowa przygotowanie rolady na Wigilię

Całe jajka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym.

Porcjami wsyp mąkę, nie przerywając ubijania. Na koniec do ciasta na roladę - dodaj kawę.

Ciasto na roladę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Roladę kawową trzeba piec ok. 45-55 minut.

Wyjmij roladę - ciasto - na ściereczkę spodem do góry, usuń papier i szybko zwiń razem ze ściereczką.

Pozostaw roladę kawową do ostygnięcia. Kawę rozpuść w rondelku z 1 łyżką wrzątku. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę, rozpuść. Ostudź kawę na Roladę kawową.

Masło utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru. Stale ucierając dodawaj po łyżce rozpuszczonej masy czekoladowej. Na końcu wlej rum.

Ucieraj, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Ciasto na Roladę kawową delikatnie rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń.

Wierzch Rolady kawowej posyp mieloną kawą.

Rolada kawowa Rolada kawowa

Rolada kawowa to idealne ciasto na rodzinne święta ;).

Rolada kawowa Rolada kawowa

Zobacz w menu podobny porzepis na roladę do: Rolada kawowa świąteczna składniki przepis przygotowanie rolady na Wigilię

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a