Rolada biszkoptowa na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Rolada biszkoptowa na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta

 

Składniki do przygotowania ciasta Rolada biszkoptowa na Wigilię - przygotowanie rolady na święta

Ciasto na roladę biszkoptową: 4 jajka, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki cukru, małe opakowanie cukru waniliowego Krem: tabliczka deserowej czekolady, łyżeczka kakao, 3 łyżki cukru pudru, kostka masła, łyżka rumu Lukier: 3 łyżki cukru pudru, łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej drobno pokrojonej

 

Zdjęcie ciasta: Rolada biszkoptowa na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta  Rolada biszkoptowa na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta

 

 

 

Przygotowanie ciasta Rolada biszkoptowa na święta

Całe jajka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami wsyp mąkę, nie przerywając ubijania. Ciasto na roladę biszkoptową przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-55 minut. Wyjmij ciasto na roladę biszkoptową na ściereczkę, spodem do góry, usuń papier i szybko zwiń ciasto na roladę razem ze ściereczką.

Pozostaw ciasto na roladę biszkoptową do ostygnięcia. Kakao rozpuść w rondelku z 1 łyżką wrzątku. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę, rozpuść. Ostudź. Masło utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru. Stale ucierając dodawaj po łyżce rozpuszczonej masy czekoladowej. Na końcu wlej rum. Ucieraj, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Biszkopt delikatnie rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń. Wierzch rolady biszkoptowej posmaruj lukrem - cukier puder wymieszaj z łyżką gorącej wody przegotowanej, dodaj skórkę pomarańczową .

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Rolada biszkoptowa na Wigilię przepis składniki przygotowanie rolady na święta