Rolada przepis, składniki, przygotowanie ciasta

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Rolada przepis, składniki,  przygotowanie ciasta

 

ROLADA - smak poswojsku - tradycyjne smakołyki

Rolady - zawijane pyszności, wręcz nasiąknięte kaloriami. Ale za to rolady, to rozkosz smaku i zwykle także aromatu.

Rolady pod nadzienie owocowe lub kremowe wypieka się głównie z ciasta biszkoptowego. Piecze się wtedy cienki placek biszkoptowy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zawija się go razem ze ściereczką – gdy przestygnie rozwija się je, rozsmarowuje nadzienie i ponownie zawija.

Natomiast rolady drożdżowe piecze się już z nadzieniem, np. makowce lub zawijańce z marmoladą czy masą jabłkową.  

 

 Rolady

 

zdjęcie smacznej Rolady kremowej

 

 

 

 

 

 

 

Moja małżonka jest smakoszką rolad, więc przygotowała kilka. Niemalże wszystkie były baaardzo smaczne i pachnące. Poniżej znajdziesz kilka przepisów poswojsku wraz ze składnikami i sposobem przygotowania - życzę smacznej rolady: