Rolada przepis, składniki, przygotowanie ciasta

Rolada przepis, składniki,  przygotowanie ciasta

 

ROLADA - smak poswojsku - tradycyjne smakołyki

Rolady - zawijane pyszności, wręcz nasiąknięte kaloriami. Ale za to rolady, to rozkosz smaku i zwykle także aromatu.

Rolady pod nadzienie owocowe lub kremowe wypieka się głównie z ciasta biszkoptowego. Piecze się wtedy cienki placek biszkoptowy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zawija się go razem ze ściereczką – gdy przestygnie rozwija się je, rozsmarowuje nadzienie i ponownie zawija.

Natomiast rolady drożdżowe piecze się już z nadzieniem, np. makowce lub zawijańce z marmoladą czy masą jabłkową.  

 

 Rolady

 

zdjęcie smacznej Rolady kremowej

 

 

 

 

 

 

 

Moja małżonka jest smakoszką rolad, więc przygotowała kilka. Niemalże wszystkie były baaardzo smaczne i pachnące. Poniżej znajdziesz kilka przepisów poswojsku wraz ze składnikami i sposobem przygotowania - życzę smacznej rolady:

 

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki