Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

 

Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

Rogaliki z dżemem Rogaliki z dżemem

Składniki do przygotowania wypieku Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

6 żółtek,

10 dag drożdży,

2 szklanki mleka,

3/4 szklanki cukru,

1/2 kostki margaryny,

1/2 szklanki oleju,

1 kg mąki,

słoik dżemu śliwkowego

 

 

Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

 

 

zdjęcie wypieku: Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Rogaliki z dżemem

Żółtka i drożdże rozgnieć widelcem. Mleko i cukier podgrzej w rondelku. W drugim większym rondlu rozpuść margarynę, połącz z olejem wymieszaj, ostudź. Do misy przesiej mąkę. Do tłuszczu dodaj mleko i rozgniecione drożdże z żółtkami, wymieszaj, wlej do misy z mąką i dokładnie wyrób. Odstaw ciasto na Rogaliki z dżemem na 20 minut w ciepłe miejsce.

Rogaliki z dżemem Rogaliki z dżemem

 

Następnie ciasto na Rogaliki z dżemem wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiaj i podsypuj mąką do momentu, aż ciasto będzie nadawało się do wałkowania. Uformuj je w kształcie bagietki. Podziel nożem na kilka części. Każdą porcję ciasta rozwałkuj w kształcie koła, przetnij koło promieniście na osiem części - trójkątów. Na szerszej części trójkąta połóż 1/2 łyżeczki dżemu i z tego miejsca zwiń trójkąt w rogalik. Tak samo zrób z pozostałym ciastem. Rogaliki ułóż na uprzednio wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu jeszcze gorące posyp cukrem pudrem.

Rogaliki z dżemem Rogaliki z dżemem

Zobacz w bocznym menu podobne przepisy kulinarne do: Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki