Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

 

Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

Rogaliki z dżemem Rogaliki z dżemem

Składniki do przygotowania wypieku Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

6 żółtek,

10 dag drożdży,

2 szklanki mleka,

3/4 szklanki cukru,

1/2 kostki margaryny,

1/2 szklanki oleju,

1 kg mąki,

słoik dżemu śliwkowego

 

 

Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

 

 

zdjęcie wypieku: Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Rogaliki z dżemem

Żółtka i drożdże rozgnieć widelcem. Mleko i cukier podgrzej w rondelku. W drugim większym rondlu rozpuść margarynę, połącz z olejem wymieszaj, ostudź. Do misy przesiej mąkę. Do tłuszczu dodaj mleko i rozgniecione drożdże z żółtkami, wymieszaj, wlej do misy z mąką i dokładnie wyrób. Odstaw ciasto na Rogaliki z dżemem na 20 minut w ciepłe miejsce.

Rogaliki z dżemem Rogaliki z dżemem

 

Następnie ciasto na Rogaliki z dżemem wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiaj i podsypuj mąką do momentu, aż ciasto będzie nadawało się do wałkowania. Uformuj je w kształcie bagietki. Podziel nożem na kilka części. Każdą porcję ciasta rozwałkuj w kształcie koła, przetnij koło promieniście na osiem części - trójkątów. Na szerszej części trójkąta połóż 1/2 łyżeczki dżemu i z tego miejsca zwiń trójkąt w rogalik. Tak samo zrób z pozostałym ciastem. Rogaliki ułóż na uprzednio wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu jeszcze gorące posyp cukrem pudrem.

Rogaliki z dżemem Rogaliki z dżemem

Zobacz w bocznym menu podobne przepisy kulinarne do: Rogaliki z dżemem składniki, przepis przygotowanie

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki