Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

 Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

Piernik z dżemem Piernik z dżemem

Składniki do przygotowania ciasta Piernik z dżemem:

1 szklanka miodu,

1/2 szklanki cukru,

pół kostki margaryny,

1 duże opakowanie przyprawy do piernika,

3/4 szklanki mleka,

2 jajka,

4 szklanki mąki,

2 łyżki kakao,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

słoik dżemu z czarnej porzeczki

Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta				dżemem

 

 

 

zdjęcie piernika - Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta - piernik - ciasto palce lizać

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Piernik z dżemem:

Margarynę i cukier rozpuść w dużym rondlu, dodaj mleko, miód, przyprawę korzenną, kakao, wszystko lekko podgrzej i dokładnie wymieszaj. Przestudź.

Do chłodnej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką i doprowadź do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylej do uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej formy lub 2 małych podłużnych form. Wstaw do piekarnika i upiecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut.

Po upieczeniu i przestygnięciu Piernika z dżemem - delikatnie wyjmij go z formy, przekrój piernik wzdłuż i posmaruj warstwę dżemem, przykryj drugą warstwą. Wierzch polej rozpuszczoną w rondelku czekoladą z odrobiną wody.

I piernik z dżemem już jest gotowy do spożywania. Smacznego!

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

 

POLECAM - NOWOŚĆ poswojsku.pl!

Piernik z dżemem Piernik z dżemem

staropolskie ciasto połączone z gruszkami i jabłuszkami - składniki, przepis, przygotowanie - pokaz zdjęć: Piernik prezesa gruszkowo-jabłkowo staropolski


 


portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki