Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

 Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

Piernik z dżemem Piernik z dżemem

Składniki do przygotowania ciasta Piernik z dżemem:

1 szklanka miodu,

1/2 szklanki cukru,

pół kostki margaryny,

1 duże opakowanie przyprawy do piernika,

3/4 szklanki mleka,

2 jajka,

4 szklanki mąki,

2 łyżki kakao,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

słoik dżemu z czarnej porzeczki

Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta				dżemem

 

 

 

zdjęcie piernika - Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta - piernik - ciasto palce lizać

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Piernik z dżemem:

Margarynę i cukier rozpuść w dużym rondlu, dodaj mleko, miód, przyprawę korzenną, kakao, wszystko lekko podgrzej i dokładnie wymieszaj. Przestudź.

Do chłodnej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką i doprowadź do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylej do uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej formy lub 2 małych podłużnych form. Wstaw do piekarnika i upiecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut.

Po upieczeniu i przestygnięciu Piernika z dżemem - delikatnie wyjmij go z formy, przekrój piernik wzdłuż i posmaruj warstwę dżemem, przykryj drugą warstwą. Wierzch polej rozpuszczoną w rondelku czekoladą z odrobiną wody.

I piernik z dżemem już jest gotowy do spożywania. Smacznego!

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Piernik z dżemem - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

 

POLECAM - NOWOŚĆ poswojsku.pl!

Piernik z dżemem Piernik z dżemem

staropolskie ciasto połączone z gruszkami i jabłuszkami - składniki, przepis, przygotowanie - pokaz zdjęć: Piernik prezesa gruszkowo-jabłkowo staropolski


 


Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki