Piernik świąteczny potrawa wigilijna- przepis

Piernik świąteczny potrawa wigilijna - przepis idealny na Boże Narodzenie

Piernik świąteczny Piernik świąteczny

Składniki do przygotowania piernika

20 dag pokrojonych w kostkę fig i moreli,

10 dag kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy pokrojonej w kostkę,

10 dag rodzynek,

20 dag pokrojonych orzechów laskowych,

kieliszek rumu,

sok z pomarańczy,

2 opakowania przyprawy piernikowej,

łyżka kakao,

starta skórka z połowy pomarańczy i 1 cytryny,

pół kostki masła,

1/2 szklanki cukru,

szczypta soli,

3 jajka,

szklanka mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

tabliczka czekolady deserowej,

gotowy lukier

Piernik  
					świąteczny

 

 

 

 

 

 

 

 

{C}

Przygotowanie piernika

Owoce wymieszaj z orzechami, rumem i sokiem z pomarańczy, odstaw na kilka godzin. Następnie dodaj przyprawy i kakao. Masło utrzyj z solą i cukrem na kremową masę, kolejno dodaj jajka, wymieszaj, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto połącz z owocami. Piekarnik rozgrzej. Dwie wąskie blaszki wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem.

Pierniki musisz piec ok. 70 minut. Wystudź, wyjmij z form, zawiń w folię aluminiową i na trzy dni wstaw do lodówki.

Przed podaniem ciasta, polej je rozpuszczoną czekoladą i ozdób lukrem.

Piernik świąteczny potrawa wigilijna - przepis idealny na Boże Narodzenie i Wielkanoc

Piernik świąteczny Piernik świąteczny

POLECAM - NOWOŚĆ poswojsku.pl!

staropolskie ciasto połączone z gruszkami i jabłuszkami - składniki, przepis, przygotowanie - pokaz zdjęć: Piernik prezesa gruszkowo-jabłkowo staropolski

 

 


Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki