Pączki toffi

Pączki toffi Pączki toffi

Składniki do przygotowania potrawy Pączki toffi

3 szklanki mąki,

6 dag drożdży,

1,5 szklanki mleka,

1/2 szklanki cukru,

3 żółtka,

2 jajka, szczypta soli,

1/4 kostki masła lub margaryny,

łyżka spirytusu,

1 opakowanie kremu toffi,

1 litr oleju,

cukier puder,

opakowanie cukru waniliowego

Pączki toffi

 

 

 

 

 

zdjęcie potrawy: Pączki toffi

 

 

 

Przygotowanie potrawy Pączki toffi

Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosną, a następnie dodaj je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrób. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym całość połącz z mąką. Masło musisz roztopić . Stopniowo wlewaj je, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną - odstaw w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło.

Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok. 5-7 cm, a z niego 30-35 jednakowych kulek. Każdą rozpłaszcz i połóż na środku pół łyżeczki kremu toffi. Starannie zlep brzegi, oprósz pączki mąką i ułóż szwem do dołu.

Odstaw na kilka minut, by wyrosły.

Pączki toffi Pączki toffi

 

Mocno rozgrzej olej w garnku. Wyrośnięte pączki powinieneś smażyć aż się ładnie zarumienią, odwrócić i smażyć dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego.

Po wyjęciu, odsączeniu, obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z utuczonym cukrem waniliowym. Kiedy wystygną ułożyć na dużym talerzu.

Pączki toffi Pączki toffi

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki