Pączki tradycyjne przepis i przygotowanie po staropolsku

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Pączki tradycyjne przepis i przygotowanie po staropolsku

 

Składniki do przygotowania smakołyku: Pączki tradycyjne - przepis i przygotowanie po staropolsku

3 szklanki mąki,

6 dag drożdży,

1,5 szklanki mleka,

1/2 szklanki cukru,

3 żółtka,

2 jajka, szczypta soli,

1/4 kostki masła lub margaryny,

łyżka spirytusu,

1 litr oleju,

cukier puder,

opakowanie cukru waniliowego

 

 

zdjęcie: Pączki tradycyjne przepis i przygotowanie po staropolsku Pączki tradycyjne przepis i przygotowanie po staropolsku

 

Przygotowanie potrawy kulinarnej: Pączki tradycyjne - przepis i przygotowanie po staropolsku

Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosną, a następnie dodaj je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrób.

Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym całość połącz z mąką.

Masło musisz stopić. Stopniowo wlewaj je, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe.

Przykryj ściereczką kuchenną - odstawi w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło.

Wyrośnięte ciasto na pączki wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok. 5-7 cm, a następnie z niego około 30 jednakowych kulek. Oprósz pączki mąką i ułóż na stolnicy. Odstaw na kilka minut, by wyrosły.

Mocno rozgrzej olej w garnku.

Wyrośnięte pączki smaż aż się ładnie zarumienią, odwrócić i smaż dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego. Po wyjęciu, odsączeniu, obtocz Pączki tradycyjne w cukrze pudrze wymieszanym z utuczonym cukrem waniliowym. Możesz polukrować i obsypać pokrojoną skórką pomarańczową. Kiedy wystygną ułóż Pączki tradycyjne na dużym talerzu.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Pączki tradycyjne przepis i przygotowanie po staropolsku