Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

Donatki w czekoladzie Donatki w czekoladzie

Składniki do przygotowania potrawy Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

2 szklanki mąki,

szklanka ciepłego mleka,

czubata łyżka stołowa cukru,

łyżeczka masła,

1 jajko,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 torebka cukru waniliowego,

rozpuszczona tabliczka czekolady (lub sos czekoladowy),

szczypta soli,

olej do smażenia,

1 łyżeczka spirytusu

Donatki w czekoladzie

 

 

 zdjęcie potrawy: Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

Mąkę, podgrzane mleko, cukier, masło, jajko, spirytus - wymieszaj w misce, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy i mieszaj dalej, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Olej rozgrzej w głębokiej patelni, w takiej ilości, aby ciastka swobodnie się unosiły. Otrzymane ciasto wlej do dozownika do formowania donatek (w wersji ang. donut). Następnie z dozownika formuj donatki bezpośrednio do patelni.

Donatki w czekoladzie Donatki w czekoladzie

 

Smażyć należy, aż do uzyskania z każdej strony donatek koloru jasno brązowego. Na koniec po wyjęciu polej Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie - rozpuszczoną czekoladą. W ten sposób otrzymasz prawdziwy przysmak, choć zapewne dość tuczący.

Donatki w czekoladzie Donatki w czekoladzie

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki