Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

Donatki w czekoladzie Donatki w czekoladzie

Składniki do przygotowania potrawy Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

2 szklanki mąki,

szklanka ciepłego mleka,

czubata łyżka stołowa cukru,

łyżeczka masła,

1 jajko,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 torebka cukru waniliowego,

rozpuszczona tabliczka czekolady (lub sos czekoladowy),

szczypta soli,

olej do smażenia,

1 łyżeczka spirytusu

Donatki w czekoladzie

 

 

 zdjęcie potrawy: Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie

Mąkę, podgrzane mleko, cukier, masło, jajko, spirytus - wymieszaj w misce, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy i mieszaj dalej, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Olej rozgrzej w głębokiej patelni, w takiej ilości, aby ciastka swobodnie się unosiły. Otrzymane ciasto wlej do dozownika do formowania donatek (w wersji ang. donut). Następnie z dozownika formuj donatki bezpośrednio do patelni.

Donatki w czekoladzie Donatki w czekoladzie

 

Smażyć należy, aż do uzyskania z każdej strony donatek koloru jasno brązowego. Na koniec po wyjęciu polej Donatki w czekoladzie - pączuszki na Boże Narodzenie - rozpuszczoną czekoladą. W ten sposób otrzymasz prawdziwy przysmak, choć zapewne dość tuczący.

Donatki w czekoladzie Donatki w czekoladzie

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki