Donatki bezkształtne

Donatki bezkształtne Donatki bezkształtne

Składniki do przygotowania potrawy Donatki bezkształtne

2 szklanki mąki,

szklanka ciepłego mleka,

czubata łyżka stołowa cukru,

łyżeczka masła,

1 jajko,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 torebka cukru waniliowego,

rozpuszczona tabliczka czekolady (lub sos czekoladowy) lub cukier puder,

szczypta soli,

olej do smażenia,

1 łyżeczka spirytusu

Donatki bezkształtne

 

 

 

 

 

 zdjęcie potrawy: Donatki bezkształtne

 

 

 

Przygotowanie wypieków: Donatki bezkształtne

Mąkę, podgrzane mleko, cukier, masło, jajko, spirytus - wymieszaj w misce, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy i mieszaj dalej, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Olej rozgrzej w głębokiej patelni, w takiej ilości, aby ciastka swobodnie się unosiły. Otrzymane ciasto łyżką stołową nalewaj bezpośrednio do patelni. Możesz starać się uzyskać kształty okrągłe lub dowolne inne. Wszystko zależy od Twojej pomysłowości i wprawnej ręki.

Donatki bezkształtne Donatki bezkształtne

 

Smażyć ciasteczka należy, aż do uzyskania z każdej strony donatek koloru jasno brązowego.

Na koniec po wyjęciu polej Donatki bezkształtne rozpuszczoną czekoladą lub posyp cukrem pudrem.

Donatki bezkształtne Donatki bezkształtne

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki