NALEŚNIKI - CIASTO NALEŚNIKOWE PRZEPISY, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE

NALEŚNIKI - CIASTO NALEŚNIKOWE PRZEPISY, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE

 

Naleśnik staropolski - ciasto naleśnikowe - wiejskie smakołyki

Naleśnik - potrawa wiejska czy miejska. Zdania co do pochodzenia naleśników są podzielone. Ale naleśniki wykonane wg dobrego przepisu, z dobrych składników i we właściwy sposób przyrządzone - smakują przepysznie.

Podstawowe składniki ciasta naleśnikowego to mąka, jajko, mleko i odrobina proszku do pieczenia ew. sody spożywczej. Teraz tylko olej, patelnia (podkreślam - dobra nie wypalona patelnia) i smażymy ciasto z obu stron.

Na nadzienie do naleśników możemy użyć w zasadzie wszystkiego co nadaje się do jedzenia, pod warunkiem, że to lubimy. Naleśnik możemy posmarować nadzieniem i zwinąć go w rurkę lub złożyć w kopertę, albo zrobić tort z kilku naleśników układając je na sobie uprzednio przekładając nadzieniem. Danie proste i godne króla. 

Ale możemy także w trakcie pieczenia ciasta naleśnikowego położyć na naleśnik cieniutkie warstwy jabłek, zalać je ciastem naleśnikowym i usmażyć prawdziwie nadziewany naleśnik. Oto nasze przepisy poswojsku na smaczne naleśniki wykorzystujące tradycyjne składniki i sposoby przygotowania naleśników:

 

Naleśnikowe

 

 

 

 

 zdjęcie smacznego naleśnika poswojsku przygotowanego z dobrych składników, wg tradycyjnego przepisu

 

 

 

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a