Mazurek z makiem

Mazurek z makiem Mazurek z makiem

Składniki przepisu Mazurek staropolski z makiem

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,

kostka margaryny,

2 jajka,

1 szklanka cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 puszka gotowej masy makowej,

garść rodzynek,

łyżka kakao 

Mazurek z makiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie smacznego ciasta Mazurek z makiem

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami.

Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie.

Gorący mak na mazurku może niezbyt dobrze wpłynąć na Twoje podniebienie ;).

Mazurek z makiem Mazurek z makiem

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki