Mazurek z makiem

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Mazurek z makiem Mazurek z makiem

Składniki przepisu Mazurek staropolski z makiem

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,

kostka margaryny,

2 jajka,

1 szklanka cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 puszka gotowej masy makowej,

garść rodzynek,

łyżka kakao 

Mazurek z makiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie smacznego ciasta Mazurek z makiem

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami.

Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie.

Gorący mak na mazurku może niezbyt dobrze wpłynąć na Twoje podniebienie ;).

Mazurek z makiem Mazurek z makiem