Mazurek z bezą

Mazurek z beząMazurek z bezą

Składniki przepisu Mazurek z bezą

2 szklanki mąki tortowej,

kostka masła,

3 jajka,

1,5 szklanki cukru pudru,

czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

10 dag suszonych gruszek,

2 dag kandyzowanej papai

 

Mazurek z bezą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta - wypieku Mazurek z bezą

Mąkę pszenną na mazurka przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj 1 szklankę cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, masło. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Pozostałe białka ubij z 1/2 szklanki cukru pudru.

Wyłóż na ciasto. Udekoruj suszonymi gruszkami i kandyzowaną papają.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnia na około 25 minut. Gorące owoce na mazurku wyjętym z pieca nie są zbyt zdrowe, poczekaj więc z jedzeniem przynajmniej pół godziny.

Mazurek z beząMazurek z bezą

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki