Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki

Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie mazurka składniki

Mazurek tradycyjny Mazurek tradycyjny

Składniki mazurka tradycyjnego - idealny przepis na Wielkanoc

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,

1 kostka margaryny,

1 jajko, żółtko,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

łyżeczka drobno posiekanej skórki cytrynowej,

garść kandyzowanego ananasa,

10 dag suszonych owoców (papai, śliwki, daktyli, moreli),

garść orzechów włoskich,

2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

zdjęcie: Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie mazurka tradycyjnego - przepis wielkanocny

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo cukier, jajko, żółtko, margarynę i skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto na mazurka tradycyjnego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta na mazurka tradycyjnego rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Ciasto posmaruj dżemem i wyłóż na nie posiekane owoce oraz orzechy włoskie.

Ciasto należy piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Po wyjęciu mazurka tradycyjnego dopasuj jego najbliższe otoczenie: talerz, przybranie do jego nazwy: mazurek tradycyjny :).

Mazurek tradycyjny Mazurek tradycyjny

Zobacz w menu podobne przepisy kulinarne do: Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki