Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy Mazurek pomarańczowy

Składniki na mazurka pomarańczowego

2 szklanki mąki pszennej,

25 dag margaryny,

2 jajka,

1/2 szklanki cukru pudru,

łyżeczka proszku do pieczenia,

1,5 szklanki cukru,

1/3 szklanki wody,

2 pomarańcze,

1/2 cytryny,

10 dag płatków migdałowych

Mazurek pomarańczowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis na mazurka pomarańczowego

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną, dodaj cukier puder, jajka. Zagnieć ciasto na mazurka pomorańczowego. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów. W filiżance rozmąć 1 jajko i posmaruj nim wierzch ciasta, również wałek lepiej przylepi się do ciasta smarując go uprzednio rozmąconym jajkiem. Ciasto trzeba piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Umyte i wyszorowane pomarańcze oraz połowę cytryny zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, smaż do czasu, aż masa pomarańczowa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przestudź i dodaj płatki migdałowe. Na ostudzone ciasto nałóż masę pomarańczową i udekoruj kawałkami pomarańcza.

Mazurek pomarańczowy kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, więc możesz udekorować mazurka pomarańczowego np. małym kurczaczkiem.

Mazurek pomarańczowy Mazurek pomarańczowy
Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki