Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy Mazurek orzechowy

Składniki mazurka orzechowego

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,

kostka masła,

2 jajka,

1 szklanka cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

10 dag orzechów włoskich,

5 dag orzeszków ziemnych

Mazurek orzechowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis na mazurka orzechowego

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, jajko, masło. Zagnieć ciasto na mazurka orzechowego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów rozwałkowanego placka. Orzechy grubo posiekaj i wymieszaj z białkiem.

Wyłóż równomiernie na ciasto i włóż do piekarnia na około 25 minut.

Mazurek orzechowy Mazurek orzechowy
Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki