Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy Mazurek migdałowy

Składniki mazurka migdałowego

2 szklanki mąki pszennej,

kostka masła,

1 jajko, 1 żółtko,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

10 dag płatków migdałowych,

2 łyżki dżemu morelowego

Mazurek migdałowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis na mazurka migdałowego

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, jajko, żółtko i masło. Zagnieć ciasto na mazurka migdałowego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek, i przylep go do brzegów rozwałkowanego placka. Środek placka wysmaruj dżemem i posyp płatkami migdałowymi. Możesz dodatkowo udekorować mazurka orzechami włoskimi. Ciasto włóż do piekarnia na około 25 minut. Wyjmij, gdy upłynie wyżej wymieniony okres - już możesz się delektować mazurkiem migdałowym - oczywiście pod warunkiem, że lubisz migdały :).

Mazurek migdałowy Mazurek migdałowy
Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki