Mazurek cytrusowy

Mazurek cytrynowy Mazurek cytrynowy

Składniki mazurka cytrusowego

2 szklanki mąki pszennej,

25 dag margaryny,

1 jajko,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 szklanki cukru,

1/3 szklanki wody,

2 cytryny,

1 limonka,

1/2 pomarańczy,

10 dag płatków migdałowych

Mazurek cytrusowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - mazurek cytrusowy - przepis kulinarny

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną, dodaj cukier, jajko. Zagnieć ciasto na mazurka cytrusowego, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów. W filiżance rozmąć 1 jajko i posmaruj nim wierzch ciasta, również wałek lepiej przylepi się do ciasta smarując go uprzednio rozmąconym jajkiem.

Ciasto trzeba piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C.

Umyte i wyszorowane cytryny, limonkę oraz połowę pomarańczy zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, smaż do czasu, aż masa cytrusowa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przestudź i dodaj płatki migdałowe.

Na ostudzone ciasto nałóż masę cytrusową i udekoruj skórkami cytryny. Teraz Twój mazurek wygląda efektownie, a czy jest smaczny - koniecznie spróbuj!

Mazurek cytrynowy Mazurek cytrynowy

 

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki