Mazurek cytrusowy

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki mazurka cytrusowego

2 szklanki mąki pszennej,

25 dag margaryny,

1 jajko,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 szklanki cukru,

1/3 szklanki wody,

2 cytryny,

1 limonka,

1/2 pomarańczy,

10 dag płatków migdałowych

Mazurek cytrusowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - mazurek cytrusowy - przepis kulinarny

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną, dodaj cukier, jajko. Zagnieć ciasto na mazurka cytrusowego, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów. W filiżance rozmąć 1 jajko i posmaruj nim wierzch ciasta, również wałek lepiej przylepi się do ciasta smarując go uprzednio rozmąconym jajkiem.

Ciasto trzeba piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C.

Umyte i wyszorowane cytryny, limonkę oraz połowę pomarańczy zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, smaż do czasu, aż masa cytrusowa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przestudź i dodaj płatki migdałowe.

Na ostudzone ciasto nałóż masę cytrusową i udekoruj skórkami cytryny. Teraz Twój mazurek wygląda efektownie, a czy jest smaczny - koniecznie spróbuj!