Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka

Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka

Mazurek Bakaliowy Mazurek Bakaliowy

Składniki mazurka bakaliowego

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

25 dag margaryny,

1 jajko, żółtko,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

łyżeczka drobno posiekanej skórki cytrynowej,

5 dag kandyzowanych owoców,

5 dag suszonych śliwek,

3 dag orzechów włoskich,

2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka

 

 

 

Przygotowanie mazurka bakaliowego

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo cukier, jajko, żółtko, margarynę i skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto na mazurka bakaliowego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Ciasto posmaruj dżemem i wyłóż na nie śliwki suszone (w całości), posyp wiórkami migdałowymi i udekoruj orzechami oraz kandyzowanymi owocami.

Mazurek bakaliowy należy piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku. Potem możesz wyjąć swoje dzieło: mazurka bakaliowego i napawać się jego wyglądem oraz unikalnym tradycyjnym smakiem.

Mazurek Bakaliowy Mazurek Bakaliowy

Zobacz w menu podobne artykuły do: Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki