Owocowy makowiec - przepis, składniki, przygotowanie

Owocowy makowiec - przepis, składniki, przygotowanie

Owocowy makowiec Owocowy makowiec

Składniki do przygotowania ciasta Owocowy makowiec

Ciasto: 450g mąki, 150g masła, 50g drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany, torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 jajka, 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli

Warstwa farszu: 25 dag masła roślinnego, 2,5 szklanki cukru pudru, 6 dużych jajek, 2,5 szklanki maku, 1 szklanka kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, bakalie, 50 dag jabłek, kilka suszonych śliwek, 30 dag gruszek

 

zdjęcie ciasta: Owocowy makowiec - przepis, składniki, przygotowanie Owocowy  
					makowiec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Owocowy makowiec

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło rozpuszczone w śmietanie, drożdże, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól. Zagnieć ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na gruby placek - włóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

2 szklanki maku zaparz i zmiel dwa razy.

Jabłka, gruszki i śliwki obierz, utrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok.

Masło roślinne utrzyj z cukrem pudrem, żółtkami, a potem dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia; na koniec 6 białek ubitych na sztywną pianę oraz oprószone mąką bakalie i olejek migdałowy.

Wylej do formy wyłożonej uprzednio przygotowanym ciastem. Całość posyp kruszonką wymieszaną z jabłkami. Tak przygotowane ciasto musisz piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

Owocowy makowiec Owocowy makowiec

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a