Makowiec zawijany - przepis, składniki, przygotowanie

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 Makowiec zawijany - przepis, składniki, przygotowanie

 

Składniki do przygotowania przepisu Makowiec zawijanyzawijany :

Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 5 jajek, 1 szklanka cukru, ? szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki mleka, 1 kostka margaryny, szczypta soli

Masa makowa: 1 kg maku, 200g cukru, 100g margaryny, 3 jajka, olejek migdałowy, 1/2 szklanki miodu, rodzynki, orzechy Lukier: 200g cukru pudru, sok z cytryny, olejek rumowy

 

Przygotowanie potrawy Makowiec zawijany wigilijny:

Drożdże utrzyj ze śmietaną. Margarynę rozpuść, całe jajka ubij z cukrem, dodaj drożdże, margarynę, mąkę, mleko i sól. Ciasto wyrób i odstaw w ciepłe miejsce.

Mak sparz i wystudź. Odcedź, zmiel w maszynce. Dodaj żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę i miód, pianę z białek i bakalie. Ciasto podziel na 5 części, rozwałkuj na prostokąty o grubości 1 cm. Nałóż masę makową, zwiń i pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte makowce posmaruj jajkiem i musisz je piec jedną godzinę w piekarniku. Posmaruj lukrem - cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę olejku rumowego. Włóż do pieca.

Makowiec zawijany - przepis, składniki, przygotowanie

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 Makowiec zawijany - przepis, składniki, przygotowanie

Kategoria: