Makowiec z polewą czekoladową - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z polewą czekoladową Makowiec z polewą czekoladową

Składniki do przygotowania ciasta Makowiec z polewą czekoladową

Ciasto: 50 dag mąki, szklanka mleka, opakowanie suszonych drożdży, sól, 1/3 szklanki cukru, 10 dag masła, jajko, 2 żółtka, tłuszcz, 1 bułka tarta

Masa: 20 dag bakalii, 40 dag maku, 1/2 l mleka, pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, cukier puder Polewa: tabliczka czekolady deserowej, łyżeczka masła, łyżka wody

 

Makowiec z  
					polewą czekoladową

 

 

 

 

zdjęcie wypieku: Makowiec z polewą czekoladową  - przepis, składniki, przygotowanie

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Makowiec z polewą czekoladową 

Do mąki dodaj drożdże, cukier, szczyptę soli, jajko, żółtka, ciepłe mleko i wyrób ciasto. Wlej płynne masło i dalej wyrabiaj. Odstaw w ciepłe miejsce. Mak gotuj z mlekiem przez 10 min. Następnie osącz i zmiel. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, cukier, miód i smaż przez 4 min. Wsyp bakalie. Rozwałkuj ciasto, nałóż masę makową i zwiń.

Ciasto musisz piec 40 min., zawinięte w papier do pieczenia, w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą blasze.

Ostudź i polej polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w małym rondelku czekolady, łyżeczki masła i 1 łyżki wody.

Makowiec z polewą czekoladową Makowiec z polewą czekoladową

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a