Makowiec z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

 Makowiec z jabłkami  - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z jabłkiem Makowiec z jabłkiem

Składniki do przygotowania ciasta Makowiec z jabłkami 

Ciasto:

450g mąki, 150g masła, 50g drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany, torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 jajka, 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli

Warstwa farszu:

25 dag masła roślinnego, 2,5 szklanki cukru pudru, 6 dużych jajek, 2,5 szklanki maku, 1 szklanka kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, bakalie, 80 dag jabłek

 

 

Makowiec z jabłkami - - przepis, składniki, przygotowanie ciasta				z jabłkami

 

zdjęcie ciasta Makowiec z jabłkami - - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Makowiec z jabłkami

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło rozpuszczone w śmietanie, drożdże, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól. Zagnieć ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na gruby placek - włóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 2 szklanki maku zaparz i zmiel dwa razy. Jabłka obierz, utrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Masło roślinne utrzyj z cukrem pudrem, żółtkami, a potem dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia; na koniec 6 białek ubitych na sztywną pianę oraz oprószone mąką bakalie i olejek migdałowy. Wylej do formy wyłożonej uprzednio przygotowanym ciastem.

Makowiec z jabłkami posyp kruszonką wymieszaną z jabłkami. Tak przygotowane ciasto - Makowiec z jabłkami - musisz piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

Makowiec z jabłkiem Makowiec z jabłkiem

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Makowiec z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie ciasta

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a