Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z bezą Makowiec z bezą

Składniki do przygotowania przepisu

Ciasto: 4 jajka, 25 dag margaryny, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy

Masa: 30 dag maku, 2 białka, 1 łyżka dżemu śliwkowego, 1 szklanka cukru, bakalie Beza: 4 białka, ½ szklanki cukru

 

Makowiec  
					z bezą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdjęcie wypieku: Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

  

 

Przygotowanie ciasta Makowiec z bezą

Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Następnie dalej ucieraj, dodając mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem. Mak sparz i dwa razy przekręć przez maszynkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami masy.

Wylej ciasto na blachę i rozłóż na nim równą warstwę maku.

Ciasto musisz piec około 40 minut. Przed końcem pieczenia wyłóż na mak pianę ubitą z białek i cukru. Trzymaj w piekarniku jeszcze ok. 10 minut.

Makowiec z bezą Makowiec z bezą

Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a