Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

Makowiec tradycyjny Makowiec tradycyjny

Składniki do przygotowania ciasta Makowiec tradycyjny

 

Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca - CIASTO:

450g mąki, 150g masła, 50g drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany, torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 jajka, 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli

 

Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie - FARSZ MAKOWY:

400g maku, 1 litr mleka, 150g masła, 3 jajka, ¾ szklanki miodu, laska wanilii, 1 szklanka orzechów włoskich, 150g rodzynek, 50g smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki kaszy manny, szklanka cukru, kieliszek rumu, koniaku lub zapach migdałowy lub rumowy

 

 

Makowiec tradycyjny - przepis składniki przygotowanie makowca


zdjęcie ciasta: Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

 

Przygotowanie ciasta Makowiec tradycyjny

Umyty mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Odsącz i zmiel 2 razy, wymieszaj z kaszą manną.

Orzechy posiekaj, utłucz wanilię, skórkę pomarańczową pokrój w drobną kostkę, rodzynki zaparz na pół godziny w gorącej wodzie. Rozpuść masło, miód i cukier. Zmielony mak włóż do garnka, dodaj masło z miodem i cukrem, cukier waniliowy, migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Przesmaż przez 5 minut.

Schłódź i dodaj żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę na sztywno.

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło rozpuszczone w śmietanie, drożdże, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól.

Zagnieć ciasto na makowca. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na dwa niezbyt grube placki. Placki pokryj przygotowaną masą, zostawiając z boków po 2 cm nie pokryte brzegi. Posmaruj je białkiem. Oba makowce zwiń, boki sklej. Zawiń w papier do pieczenia. Włóż na blachę i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto - makowiec tradycyjny - musisz piec około 45 minut. Temperatura pieczenia makowca to około 200 stopni.

Po wyjęciu makowca z piekarnika i wystudzeniu polukruj i ozdób według uznania.

Makowiec tradycyjny Makowiec tradycyjny

Zobacz podobne artykuły do: Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a