Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

Makowiec tradycyjny Makowiec tradycyjny

Składniki do przygotowania ciasta Makowiec tradycyjny

 

Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca - CIASTO:

450g mąki, 150g masła, 50g drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany, torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 jajka, 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli

 

Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie - FARSZ MAKOWY:

400g maku, 1 litr mleka, 150g masła, 3 jajka, ¾ szklanki miodu, laska wanilii, 1 szklanka orzechów włoskich, 150g rodzynek, 50g smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki kaszy manny, szklanka cukru, kieliszek rumu, koniaku lub zapach migdałowy lub rumowy

 

 

Makowiec tradycyjny - przepis składniki przygotowanie makowca


zdjęcie ciasta: Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

 

Przygotowanie ciasta Makowiec tradycyjny

Umyty mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Odsącz i zmiel 2 razy, wymieszaj z kaszą manną.

Orzechy posiekaj, utłucz wanilię, skórkę pomarańczową pokrój w drobną kostkę, rodzynki zaparz na pół godziny w gorącej wodzie. Rozpuść masło, miód i cukier. Zmielony mak włóż do garnka, dodaj masło z miodem i cukrem, cukier waniliowy, migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Przesmaż przez 5 minut.

Schłódź i dodaj żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę na sztywno.

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło rozpuszczone w śmietanie, drożdże, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól.

Zagnieć ciasto na makowca. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na dwa niezbyt grube placki. Placki pokryj przygotowaną masą, zostawiając z boków po 2 cm nie pokryte brzegi. Posmaruj je białkiem. Oba makowce zwiń, boki sklej. Zawiń w papier do pieczenia. Włóż na blachę i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto - makowiec tradycyjny - musisz piec około 45 minut. Temperatura pieczenia makowca to około 200 stopni.

Po wyjęciu makowca z piekarnika i wystudzeniu polukruj i ozdób według uznania.

Makowiec tradycyjny Makowiec tradycyjny

Zobacz podobne artykuły do: Makowiec tradycyjny - przepis, składniki, przygotowanie makowca

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Boże Narodzenie i Wigilię - PRZEPISY KULINARNE - SMACZNE POTRAWY NA RODZINNE ŚWIĘTA

Zupy - potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa to zwykle pierwszy pokarm spożywany w trakcie  Wigilii - na obiad a w Wigilię Bożego Narodzenia - tuż po opłatku. Zazwyczaj są to zupy: rosół na  Boże Narodzenie i Wigilię - grzybowa lub owocowa. Zupą również zwykle rozpoczyna się obiad Noworoczny, jak i większość tradycyjnych posiłków w Polsce. W szczególności, gdy zbierze się na nim cała rodzina.

Barszcz na Boże Narodzenie i Wigilię / wigilijny z uszkami - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa wigilijna z suszonych śliwek - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Grzybowa z suszonych grzybów - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Barszczyk wigilijny - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa owocowa - potrawa na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa wiśniowa - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa z suszu - potrawa na Wigilię i na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Ryby - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryby są jednym z podstawowych posiłków spożywanych przez chrześcijan w trakcie świąt, w szczególności w trakcie Wielkanocy czy Wigilii Bożego Narodzenia. Typowo polskim obyczajem jest spożywanie karpia w trakcie Wigilii. A tradycyjne przepisy kulinarne na potrawy z ryb - dają bardzo smakowite efekty.

Wigilijny karp - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp gotowany - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp na ostro - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp czosnkowy na Wigilię i rodzinne Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Ryba wielkanocna smażona z kapustą - przepis na smaczną potrawę na Wielkanoc

Pieczone dzwonki na  Boże Narodzenie i Wigilię - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Bezmięsne - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Potrawy bezmięsne zdecydowanie nie są zbyt mocno zakorzenione w naszej tradycji kulinarnej. Wyjątkiem jest Wigilia - na niej poz rybami nie może być podane jakiekolwiek inne mięso.

Pierogi wigilijne z grzybami - przepis na wigilijną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Wigilijna kutia - tradycyjny przepis na wigiliną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pierogi na Boże Narodzenie i Wigilię z serem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sos grzybowy na Wigilię Bożego Narodzenia - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Tradycyjne ciasta - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Polskie ciasta są zawsze bardzo okazałe, kolorowe, a przede wszystkim: przepyszne!!! Potrawy, które idealnie pasują zarówno na Wielkanoc, Wigilię jak i na Nowy Rok.

Makowiec wielkanocny z orzechami - tradycyjny przepis na Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pączki tradycyjne - potrawa- przepis na Wielkanoc, Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sernik tradycyjny przepis, potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Piernik świąteczny potrawa wigilina - przepis - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

 

Drób - przepisy kulinarne na Boże Narodzenie i Wigilię

Zwolenników białego mięsa ciągle przybywa. W naszej tradycji - kurczaki i kaczki - potrawy, zawsze miały należyte miejsce na świątecznym stole.

Drób świąteczny w sosie grzybowym - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób na Wielkanoc i Boże Narodzenie poswojsku - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Kurczak na Wielkanoc i Boże Narodzenie z piekarnika - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dewolaje świąteczne z koperkiem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób z ziemniakami - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Wieprzowina - przepisy kulinarne na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dania wieprzowe są to potrawy bardzo charakterystyczne dla rodzimej tradycji kulinarnej. Polecamy je w szczególności na wielkanocny czy bożonarodzeniowy świąteczny obiad.

Kluski śląskie z wątróbką potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Kotlet schabowy z ziemniaczkami potrawa i przepis na stół bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Jabłkowa pieczeń schabowa - staropolska smakowita potrawa kulinarna - przepis bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

 

 Boże Narodzenie i Wigilię w Polsce - wiara, nadzieja, miłość - czy jest gdzieś piękniej i bardziej rodzinnie ?

Przepisy staropolskie - smaczne potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Języki