Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

świąteczny makowiec Świąteczny makowiec

Składniki do przygotowania ciasta Świąteczny makowiec 

25 dag masła roślinnego, 2 szklanki cukru pudru, 6 dużych jajek, 2 szklanki maku, 1 szklanka kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, bakalie, 80 dag jabłek

 

 

zdjęcie ciasta: Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

 

 

Przygotowanie ciasta Świąteczny makowiec

2 szklanki maku zaparz i zmiel dwa razy. Jabłka obierz, utrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Masło roślinne utrzyj z cukrem pudrem, żółtkami, a potem dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia; na koniec 6 białek ubitych na sztywną pianę oraz oprószone mąką bakalie i olejek migdałowy.

Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń ciasto papierem w rulon.

Ciasto musisz piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

Ostudzone ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.

Świąteczny makowiec Świąteczny makowiec

Zobacz w menu podobne przepisy na świąteczne ciasto do: Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a