Makowiec z orzechami - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z orzechami Makowiec z orzechami

Składniki do przygotowania ciasta Makowiec z orzechami

Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 5 jajek, 1 szklanka cukru, ½ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki mleka, 1 kostka margaryny, szczypta soli Masa makowa: 1 kg maku, 200g cukru, 100g margaryny, 3 jajka, olejek migdałowy, ½ szklanki miodu, rodzynki, orzechy Lukier: 200g cukru pudru, sok z cytryny, olejek rumowy

 

Makowiec  
					drożdżowy

zdjęcie ciasta Makowiec z orzechami

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Makowiec z orzechami

Drożdże utrzyj ze śmietaną. Margarynę rozpuść, całe jajka ubij z cukrem, dodaj drożdże, margarynę, mąkę, mleko i sól. Ciasto wyrób i odstaw w ciepłe miejsce. Mak sparz i wystudź. Odcedź, zmiel w maszynce. Dodaj żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę i miód, pianę z białek i bakalie. Ciasto podziel na 5 części, rozwałkuj na prostokąty o grubości 1 cm. Nałóż masę makową, zwiń i pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte makowce posmaruj jajkiem i musisz je piec jedną godzinę w piekarniku. Posmaruj lukrem - cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę olejku rumowego.

 

Ciasto musisz piec około 45 minut.

 

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polukruj i ozdób według uznania.

Makowiec z orzechami Makowiec z orzechami

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a