Drożdżowiec z węgierkami składniki przepis przygotowanie

 

Drożdżowiec z węgierkami składniki przepis przygotowanie

Drożdżowiec z węgierkami Drożdzowiec z węgierkami

Składniki do przygotowania ciasta Drożdżowiec z węgierkami

Ciasto:

5 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 kg śliwek węgierek, 2 łyżki bułki tartej, kostka masła, 3 żółtka, szczypta soli

Kruszonka:

1/2 kostki masła, opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru

Drożdżowiec z  
				węgierkami

 

zdjęcie przygotowanego ciasta: Drożdżowiec z węgierkami składniki przepis przygotowanie

 

 

 

Przygotowanie ciasta Drożdżowiec z węgierkami

Drożdże rozkrusz w garnuszku, dodaj 1 łyżkę cukru, zalej 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzej, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.

Śliwki na drożdżowca - umyj, odsącz, usuń pestki, obsyp bułką tartą.

Do misy przesiej mąkę, wlej zaczyn z drożdży, lekko wymieszaj z niewielką ilością tej mąki, przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuść w rondelku, przestudź. Do misy z mąką i drożdżami dodaj cukier, żółtka, sól, pozostałe mleko i płynne masło.

Ciasto drożdżowe wyrabiaj, aż będzie odchodziło od ścianek miski.

Formę wysmaruj tłuszczem, przełóż ciasto drożdżowe, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Następnie rozłóż śliwki wymieszane z bułką tartą na ciasto drożdżowe.

Zrób kruszonkę zagniatając w misce masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozłóż ją na śliwki.

Wstaw do piekarnika ciasto drożdżowe rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż się upiecze na złoty kolor.

 

Zobacz w menu podobne przepisy na smaczne ciasta do: Drożdżowiec z węgierkami składniki przepis przygotowanie

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki