Drożdżowy rulon składniki przepis przygotowanie smacznego ciasta

 

Drożdżowy rulon składniki przepis przygotowanie smacznego ciasta

Drożdżowy rulon - rolada drożdżowa Drożdżowy rulon - rolada drożdżowa

Składniki do przygotowania smacznego ciasta Drożdżowy rulon

3 szklanki mąki,

1/2 szklanki cukru,

1/2 szklanki oleju,

2 jajka,

2 żółtka,

1 szklanka mleka,

4 dag drożdży,

2 łyżeczki cynamonu,

szczypta soli

Drożdżowy rulon składniki przepis przygotowanie smacznego ciasta

 

zdjęcie: Drożdżowy rulon składniki przepis przygotowanie smacznego ciasta

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Drożdżowy rulon

Mąkę z solą przesiej do misy. Jajka i 1 żółtko ubij z 1/3 szklanki cukru. Drożdże rozpuść w mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Wszystkie składniki połącz, dodaj drożdże, na końcu olej. Wszystko dokładnie wyrób na gładkie ciasto drożdżowe. Odstaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Następnie wyłóż ciasto drożdżowe na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj. W miseczce wymieszaj cynamon z resztą cukru. Ciasto drożdżowe posyp cynamonem wymieszanym z cukrem.

Zwiń ciasto drożdżowe w rulon i posmaruj rozmąconym żółtkiem. Zostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia.

Wstaw ciasto drożdżowe do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut.

Drożdżowy rulon - rolada drożdżowa Drożdżowy rulon - rolada drożdżowa

Zobacz w menu podobne przepisy kulinarne na smaczne ciasta drożdżowe: Drożdżowy rulon składniki przepis przygotowanie smacznego ciasta

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki