Drożdżowiec z kruszonką na święta składniki przepis przygotowanie

Drożdżowiec z kruszonką na święta składniki przepis przygotowanie

Drożdżowiec z kruszonką Drożdżowiec z kruszonką

Składniki do przyrządzenia ciasta: Drożdżowiec z kruszonką

Ciasto na drożdżowiec:

3,5 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, kostka masła, 3 jajka, 3 żółtka, szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Kruszonka na drożdżowiec:

1/3 kostki masła, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru

 

zdjęcie ciasta : Drożdżowiec z kruszonką zdjęcie ciasta:Drożdżowiec z kruszonką na święta składniki przepis przygotowanie

 

zdjęcie ciasta: Drożdżowiec z kruszonką - przepis, przygotowanie, składniki

 

Przygotowanie Drożdżowca z kruszonką

Mleko i rozkruszone drożdże na drożdżowiec lekko podgrzej w rondelku, odstaw, zamieszaj i pozostaw na ciasto drożdżowe do wyrośnięcia.

Masło utrzyj, następnie stale ucierając, dodawaj kolejno po jednym żółtku (razem 3 żółtka) i 3 całe jajka oraz po łyżce cukru (razem szklanka cukru), cukier waniliowy, mąkę i sól.

Masę połącz z drożdżami, wyrób i pozostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia.

Formę na upieczenie drożdżowca z kruszonką wysmaruj masłem.

Ciasto - drożdżowiec - lekko wyrób, przełóż drożdżowiec do formy i ponownie odstaw drożdżowiec do wyrośnięcia.

Zrób kruszonkę zagniatając w misce masło, mąkę i cukier. Rozłóż kruszonkę na ciasto drożdżowe.

Wstaw drożdżowiec do piekarnika.

Drożdżowiec musisz piec ok. 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

I pamiętaj, drożdżowiec z kruszonką ciepły jest przepyszny, ale baaardzo niezdrowy :).

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Drożdżowiec z kruszonką na święta składniki przepis przygotowanie

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki