Słodka fantazja

Twoja wyszukiwarka

 

Składniki do przygotowania ciasta: Słodka fantazja

5 jajek,

3/4 szklanki mąki pszennej,

1/2 szklanki cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych,

1/2 szklanki mleka,

tabliczka czekolady deserowej krem:

2 żółtka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropel olejku rumowego; poncz: 1/2 szklanki wody, kieliszek wódki, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Słodka fantazja

zdjęcie ciasta - wypieku:  Słodka fantazja

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta: Słodka fantazja

Jajka ubij z cukrem na pianę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie i dokładnie wymieszaj ciasto. Wylej ciasto na wysmarowaną masłem brytfannę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, odstaw.

Przygotuj krem. Żółtka rozetrzyj z mąką i 3 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej stopniowo masę żółtkową, stale mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, ostudź. W makutrze utrzyj masło z cukrem pudrem i olejkiem rumowym.

Do utartego masła dodaj porcjami całą masę mleczno-żółtkową i miksuj do uzyskania puszystego kremu. Przygotuj poncz z 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody, kieliszka wódki i 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.

Ciasto przekrój, nasącz ponczem, przełóż kremem, ułóż na wierzchu biszkopty uprzednio zanurzone przez chwilę w zimnym mleku (spody ciasteczek biszkoptowych posmaruj kremem, żeby nie spadały z ciasta). Polej ciasto stopioną na parze czekoladą.

Odstaw ciasto na godzinkę, aby nabrało smaku.

 

 

Kategoria: