Słodka fantazja

Słodka fantazja Słodka fantazja

Składniki do przygotowania ciasta: Słodka fantazja

5 jajek,

3/4 szklanki mąki pszennej,

1/2 szklanki cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych,

1/2 szklanki mleka,

tabliczka czekolady deserowej krem:

2 żółtka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropel olejku rumowego; poncz: 1/2 szklanki wody, kieliszek wódki, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Słodka fantazja

zdjęcie ciasta - wypieku:  Słodka fantazja

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta: Słodka fantazja

Jajka ubij z cukrem na pianę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie i dokładnie wymieszaj ciasto. Wylej ciasto na wysmarowaną masłem brytfannę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, odstaw.

Przygotuj krem. Żółtka rozetrzyj z mąką i 3 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej stopniowo masę żółtkową, stale mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, ostudź. W makutrze utrzyj masło z cukrem pudrem i olejkiem rumowym.

Do utartego masła dodaj porcjami całą masę mleczno-żółtkową i miksuj do uzyskania puszystego kremu. Przygotuj poncz z 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody, kieliszka wódki i 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.

Ciasto przekrój, nasącz ponczem, przełóż kremem, ułóż na wierzchu biszkopty uprzednio zanurzone przez chwilę w zimnym mleku (spody ciasteczek biszkoptowych posmaruj kremem, żeby nie spadały z ciasta). Polej ciasto stopioną na parze czekoladą.

Odstaw ciasto na godzinkę, aby nabrało smaku.

Słodka fantazja Słodka fantazja

 

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki