Babka nadziewana dżemem

Babka nadziewana dżemem Babka nadziewana Dżemem

Składniki do przygotowania przepisu Babka nadziewana dżemem - wielkanocna

1 szklanka cukru,

1 torebka cukru waniliowego,

4 jajka,

1 szklanka mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego

Babka nadziewana dżemem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Babka nadziewana dżemem

Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym "na sztywną pianę", następnie dodaj żółtka, ubijaj dalej - na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ubij (mikserem).

Ciasto wylej do nasmarowanej tłuszczem foremki. Całość wstaw do piekarnika na około 40 minut (temperatura 180 stopni).

Po wyjęciu z foremki poczekaj kilkanaście minut, aby nieco przestygła. Potem przetnij ją w poziomie na trzy części. Przesmaruj dżemem.

Z wierzchu możesz babę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Polski

Znajdź poniżej przepis poswojsku na Twoją ulubioną babkę lub babę :).

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki