Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie

Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie

Sos grzybowy wigilijny - tradycyjny smak staropolskiej Wigilii

Najlepszy sos grzybowy jest z grzybów zebranych osobiście. Ale smaczny sos grzybowy można także przyrządzić z suszonych grzybów nabytych w sklepie. Tylko czy wówczas sos grzybowy będzie tak samo smaczny??

 

Składniki przepisu Sos grzybowy wigilijny:

Dwie garści suszonych grzybów

1 średnia cebula

czubata łyżka margaryny

płaska łyżka mąki pszennej

1/2 szklanki wywaru warzywnego

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

sól

pieprz

 

Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie zdjęcie: Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie

 

 

Przygotowanie potrawy - Sos grzybowy na Wigilię:

Grzyby dokładnie umyj w ciepłej wodzie, namocz. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Odcedź wywar do innego naczynia.

Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na margarynie. Wsyp mąkę, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem z grzybów (3/4 szklanki) oraz wywarem warzywnym.

Dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw sos grzybowy wigilijny solą i pieprzem.

Odcedzone grzyby posiekaj i dodaj do sosu.

Sos grzybowy wigilijny podawaj jako dodatek do pierogów z grzybami i kapustą.

 

Zobacz podobne przepisy do: Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki