Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie

Twoja wyszukiwarka

Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie

 

Składniki przepisu Sos grzybowy wigilijny:

Dwie garści suszonych grzybów

1 średnia cebula

czubata łyżka margaryny

płaska łyżka mąki pszennej

1/2 szklanki wywaru warzywnego

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

sól

pieprz

 

Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie zdjęcie: Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie

 

 

Przygotowanie potrawy - Sos grzybowy na wigilię:

Grzyby dokładnie umyj w ciepłej wodzie, namocz. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Odcedź wywar do innego naczynia.

Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na margarynie. Wsyp mąkę, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem z grzybów (3/4 szklanki) oraz wywarem warzywnym.

Dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odcedzone grzyby posiekaj i dodaj do sosu. Sos podawaj jako dodatek do pierogów z grzybami i kapustą.

 

 

 

Zobacz podobne przepisy do: Sos grzybowy wigilijny składniki przepis przygotowanie