Sos grzybowy wigilijny

Twoja wyszukiwarka

 

Składniki przepisu:

Dwie garści suszonych grzybów

1 średnia cebula

czubata łyżka margaryny

płaska łyżka mąki pszennej

1/2 szklanki wywaru warzywnego

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

sól

 

pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy - Sos grzybowy na wigilię:

Grzyby dokładnie umyj w ciepłej wodzie, namocz. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Odcedź wywar do innego naczynia.

Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na margarynie. Wsyp mąkę, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem z grzybów (3/4 szklanki) oraz wywarem warzywnym.

Dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odcedzone grzyby posiekaj i dodaj do sosu. Sos podawaj jako dodatek do pierogów z grzybami i kapustą.

 

 

 

Zupy - potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Zupa to zwykle pierwszy pokarm spożywany w trakcie Wigilii Bożego Narodzenia - tuż po opłatku. Zazwyczaj jest to zupa grzybowa lub owocowa. Zupą również rozpoczyna się obiad Noworoczny. W szczególności, gdy zbierze się na nim cała rodzina.

Barszcz wigilijny z uszkami

Zupa wigilijna z suszonych śliwek

Grzybowa wigilijna z suszonych grzybów

Barszczyk wigilijny

Zupa owocowa - potrawa na wieczerzę wigilijną - Boże Narodzenie

Zupa wiśniowa

Zupa wigilijna z suszu - potrawa na wieczerzę wigilijną - Boże Narodzenie

Ryby - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryby są jednym z podstawowych posiłków spożywanych przez chrześcijan w trakcie świąt, w szczególności w trakcie Wigilii Bożego Narodzenia. Typowo polskim obyczajem jest spożywanie karpia w trakcie Wigilii. A tradycyjne przepisy kulinarne na potrawy z ryb - dają bardzo smakowite efekty.

Wigilijny karp

Karp gotowany

Karp na ostro

Karp czosnkowy na Wigilię i rodzinne Boże Narodzenie

Ryba wigilina smażona z kapustą

Pieczone dzwonki wigilijne

Bezmięsne - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Potrawy bezmięsne zdecydowanie nie są zbyt mocno zakorzenione w naszej tradycji kulinarnej. Wyjątkiem jest Wigilia - na niej poz rybami nie może być podane jakiekolwiek inne mięso.

Pierogi wigilijne z grzybami - przepis na wigilijną potrawę

Wigilijna kutia - tradycyjny przepis na wigiliną potrawę

Pierogi z serem

Sos grzybowy wigilijny


Tradycyjne ciasta - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Polskie ciasta są zawsze bardzo okazałe, kolorowe, a przede wszystkim: przepyszne!!! Potrawy, które idealnie pasują zarówno na Wigilię jak i na Nowy Rok.

Makowiec wigilijny z orzechami - tradycyjny przepis na Wigilię i Boże Narodzenie

Pączki wigilijne - potrawa- przepis na Wigilię i Boże Narodzenie

Sernik tradycyjny przepis wigilijny potrawa na Boże Narodzenie

Piernik świąteczny potrawa wigilijna- przepis

Drób - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Zwolenników białego mięsa ciągle przybywa. W naszej tradycji - kurczaki i kaczki - potrawy, zawsze miały należyte miejsce na świątecznym stole.

Drób świąteczny w sosie grzybowym

Drób na Boże Narodzenie poswojsku

Kurczak na Boże Narodzenie z piekarnika

Dewolaje świąteczne z koperkiem

Drób z ziemniakami


Wieprzowina - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Dania wieprzowe są to potrawy bardzo charakterystyczne dla rodzimej tradycji kulinarnej. Polecamy je w szczególności na Noworoczny, świąteczny obiad.

Kluski śląskie z wątróbką potrawa na Boże Narodzenie

Kotlet schabowy z ziemniaczkami potrawa i przepis na stół bożonarodzeniowy

Jabłkowa pieczeń schabowa - staropolska smakowita potrawa kulinarna - przepis bożonarodzeniowy

 

Bożego Narodzenia i Wigilii w Polsce - wiara, nadzieja, miłość - czy jest gdzieś piękniej i bardziej rodzinnie ?

Przepisy wigilijne - smaczne potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie