Ryba w galarecie

Twoja wyszukiwarka
Ryba w galarecie - składniki, przepis, przygotowanie

Ryba w galarecie

Składniki do przygotowania potrawy Ryba w galarecie :

1 kg karpia,

jarzyny (marchew, seler, pietruszka),

ziele angielskie,

pieprz,

listek laurowy,

sól,

łyżeczka żelatyny

zdjęcie potrawy Ryba w galarecie - składniki, przepis, przygotowanie

 

 zdjęcie potrawy Ryba w galarecie - składniki, przepis, przygotowanie

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Ryba w galarecie :

Karpia oczyść z łusek i wnętrzności, pokrój w kawałki.

Jarzyny obierz, pokrój w talarki, przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj razem z zielem angielskim, listkiem laurowym i 1/3 łyżeczki soli.

Do wywaru włóż kawałki karpia i wolno gotuj.

Po ostygnięciu wyjmij z ryby ości.

Porcje ryby ułóż na półmisku, ozdób plasterkami warzyw z wywaru. Wywar przecedź przez gęste sito, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Tak przygotowanym wywarem zalej ostrożnie rybę, aby nie popsuć dekoracji. I już Ryba w galarecie jest gotowa.

 

zobacz poniżej podobne do: Ryba w galarecie