Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

 

 Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

Składniki do przygotowania potrawy Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół :

ok. 2 kg kaczki,

3 duże marchewki,

2 średnie pietruszki,

seler,

1 średnia cebula,

natka pietruszki,

kilka suszonych grzybów,

sól,

pieprz,

makaron nitki

 

Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

 

zdjęcie potrawy: Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół :

Warzywa na rosół z kaczki - umyj, obierz i pokrój (oprócz cebuli). Kaczkę (oporządzoną) zalej wodą w dużym garnku, posól, dodaj grzyby, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu. Gotuj przez około 1 i 1/2 godziny, potem dodaj pokrojone warzywa i cebulę w całości.

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez około pół godziny. Następnie widelcem sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak - rosół z kaczki jest gotowy.

Dopraw Rosół z kaczki - solą i pieprzem.

Ugotuj makaron. Rozłóż go na talerze i zalej gorącym rosołem z kaczki, posyp pokrojoną natką pietruszki.

 

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki