Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

 

 Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

Składniki do przygotowania potrawy Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół :

ok. 2 kg kaczki,

3 duże marchewki,

2 średnie pietruszki,

seler,

1 średnia cebula,

natka pietruszki,

kilka suszonych grzybów,

sól,

pieprz,

makaron nitki

 

Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

 

zdjęcie potrawy: Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół :

Warzywa na rosół z kaczki - umyj, obierz i pokrój (oprócz cebuli). Kaczkę (oporządzoną) zalej wodą w dużym garnku, posól, dodaj grzyby, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu. Gotuj przez około 1 i 1/2 godziny, potem dodaj pokrojone warzywa i cebulę w całości.

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez około pół godziny. Następnie widelcem sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak - rosół z kaczki jest gotowy.

Dopraw Rosół z kaczki - solą i pieprzem.

Ugotuj makaron. Rozłóż go na talerze i zalej gorącym rosołem z kaczki, posyp pokrojoną natką pietruszki.

 

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Rosół z kaczki - tradycyjny, staropolski rosół

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki