Barszczyk wigilijny składniki przepis przygotowanie

Barszczyk wigilijny składniki, przepis, przygotowanie potrawy

Barszczyk wigilijny składniki przepis przygotowanie

 

Składniki do przygotowania potrawy Barszczyk wigilijny wg przepisu poswojsku.pl:

1 kg buraków, 2 marchewki, pietruszka, cebulka, 5 dag suszonych grzybów, pieprz mielony, sól, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczka cukru, ząbek czosnku, opakowanie makaronu

 

 

 

 

zdjęcie potrawy: Barszczyk wigilijny Barszczyk wigilijny składniki przepis przygotowanie Barszczyk wigilijny składniki przepis przygotowanie

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Barszczyk wigilijny:

Już kilka dni wcześniej przygotuj kwas buraczany: około 1 kg buraków umyj i obierz, pokrój w plastry, przełóż do szklanego naczynia, zalej niewielką ilością przegotowanej wody, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Po czym zlej kwas buraczany do butelek.

Umyte i obrane jarzyny ugotuj z kilkoma pokrajanymi w plasterki burakami z dodatkiem pieprzu, soli, ziela i listka laurowego.

Osobno ugotuj wywar z grzybów, po czym połącz przecedzony wywar z jarzyn z 2 szklankami wywaru z grzybów i dodaj 1 i 1/2 szklanki kwasu buraczanego.

Barszczyk dopraw łyżeczką cukru i utartym czosnkiem.

Barszczyk wigilijny podawaj z ugotowanym makaronem.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Barszczyk wigilijny składniki przepis przygotowanie

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a