Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie

Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny

 

 Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie

 

Składniki do przygotowania potrawy Piernik tradycyjny:

szklanka miodu,

szklanka cukru,

2/3 kostki masła,

3 szklanki mąki,

2 jajka,

czubata łyżeczka sody,

¼ szklanki mleka,

przyprawa do pierników,

szczypta cynamonu,

tłuszcz do formy, sól

 

 

zdjęcie: Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie







 

 

 

Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny:

Masło z miodem podgrzej na małym ogniu i ostudź. Do masy wsyp partiami mąkę, cały czas mieszając. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj do masy. Sodę rozpuść w mleku i dodaj do masy. Wsyp szczyptę soli oraz przyprawę do pierników i cynamon. Wyrób na gładkie ciasto. Piernik przelej do natłuszczonej formy, ciasto należy piecokoło 50 minut.

Piernik tradycyjny możesz polać polewą czekoladową i/lub przekroić w poziomie na dwie części i "przełożyć" dżemem. Moim zdaniem idealny dżem do piernika tradycyjnego to dżem z czarnej porzeczki.

Zobacz podobne przepisy do: Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki