Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

 

Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

Składniki do przygotowania Babki nadziewanej dżemem:

1 szklanka cukru,

1 torebka cukru waniliowego,

4 jajka,

1 szklanka mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego

 

zdjęcie ciasta Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

 

 

 

 

zdjęcie ciasta: Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

 

 

 

Przygotowanie tradycyjnego ciasta Babka nadziewana dżemem:

Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym "na sztywną pianę", następnie dodaj żółtka, ubijaj dalej - na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość ciasta dokładnie ubij (mikserem).

Ciasto na babkę wlej do nasmarowanej tłuszczem foremki.

Wstaw Babkę do piekarnika na około 40 minut (temperatura 180 stopni).

Po wyjęciu babki z foremki poczekaj kilkanaście minut, aby nieco przestygła. Potem przetnij babkę w poziomie na trzy części.

Przesmaruj babkę dżemem. Z wierzchu możesz babę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki