Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

Polski

 

Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

Składniki do przygotowania Babki nadziewanej dżemem:

1 szklanka cukru,

1 torebka cukru waniliowego,

4 jajka,

1 szklanka mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego

 

zdjęcie ciasta Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

 

 

 

 

zdjęcie ciasta: Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

 

 

 

Przygotowanie tradycyjnego ciasta Babka nadziewana dżemem:

Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym "na sztywną pianę", następnie dodaj żółtka, ubijaj dalej - na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość ciasta dokładnie ubij (mikserem).

Ciasto na babkę wlej do nasmarowanej tłuszczem foremki.

Wstaw Babkę do piekarnika na około 40 minut (temperatura 180 stopni).

Po wyjęciu babki z foremki poczekaj kilkanaście minut, aby nieco przestygła. Potem przetnij babkę w poziomie na trzy części.

Przesmaruj babkę dżemem. Z wierzchu możesz babę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Babka nadziewana dżemem - tradycyjny przepis, składniki i sposób przygotowania

Kategoria:

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki