Jabłecznik z zasuszanymi jabłkami składniki przepis przygotowanie zdjęcie

 

Jabłecznik z zasuszanymi jabłkami składniki przepis przygotowanie zdjęcie

 

Składniki do przygotowania Jabłecznik z zasuszanymi jabłkami:

40 dag mąki, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany, 2 garści płatków suszonych jabłek, 2 łyżki dżemu morelowego, cukier puder

Jabłecznik z zasuszanymi jabłkami składniki przepis przygotowanie zdjęcie

 

 

zdjęcie potrawy: Jabłecznik z zasuszanymi jabłkami składniki przepis przygotowanie zdjęcie

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Jabłecznik z zasuszanymi jabłkami:

Suszone jabłka możesz kupić lub lepiej, na kilka dni przed pieczeniem ciasta, pokrój 2 jabłka w plasterki i susz rozłożone w ciepłym miejscu. Zimą może to być grzejnik (tylko nie elektryczny!!), a latem mocno nasłonecznione miejsce.

Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Na wysoką blachę wysmarowaną masłem wyłóż rozwałkowane ciasto (o grubości około 2 cm), posmaruj je dżemem. Jabłka nałóż na dżem - lekko wciskając. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Z wierzchu polej cukrem pudrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Podawaj po ostudzeniu.

 

Zobacz w bocznym menu podobne przepisy kulinarne do: Jabłecznik z zasuszanymi jabłkami składniki przepis przygotowanie zdjęcie

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki